woensdag, mei 31, 2006

LES OISEAUX DE LA GRAND VALLEE


'Grand Vallee, 4 juin 2006- Il y a passė quelques semaines since notre rapportage. Chez notre visite on avait des oeufs dans la boîte aux lettres. Maintenant la boîte est habité d'un douzaine des petites oiseaux. Le photo en dessus motre ils ont toujours faim!'..................
Tot zover enhousiaste verhalen uit de locale pers. Een week later was het nest leeg. Geen spoor van vogels, geen spoor van een slachtpartij. We weten niet of de vogeltjes in 1 week uitgevlogen zijn of dat een wezel of hermelijntje of een andere vogel het nest leeggeroofd heeft. Het eerste willen we natuurlijk het liefst geloven maar het laatste lijkt waarschijnlijker!

Geheimen van de Grand Vallee (2)

vroeger
in september in het eerste deel van deze bijdrage beschreef ik hoe de pruimenoogst in z'n werk gaat, Een paar weken geleden is de volgende stap in het productieproces gezet nl. het destilleren. De hele winter hebben de tonnen in de schuur staan wachten: eens per maand met een stok roeren werd uiteindelijk vergeten.
De volgende actie is met de tonnen in de auto naar de "lambiek" in ons geval "le destillateur artisan" een paar dorpen verderop. In tegenstelling tot het eindproduct is het vervoer van tonnen met pruimewijn niet verboden!
Het destilleren is simpel: de tonnen worden geleegd in een vat dat verhit wordt nadat het is gesloten. Bij 72 graden verdampt de eerste (giftige) alcohol. Daarna stijgt de temperatuur tot 78 graden waarna de alcohol verdampt. De damp wordt afgekoeld in een afvoerbuis waarna de alcohol wordt opgevangen. Het percentage is nu ongeveer 70%. Na verdunning blijft eau de vie van pruimen over. Deze "goût" is de drank die we mee naar huis smokkelen. De oogst dit jaar was zo'n 30 liter! Kom eens langs om te proeven....

thans
foto's: Yourie

Bruiloft van Dirk en Nees....


Dirruk ging gearmd met Neesjema voorop
Zij in een trouwjurk en hij met een strop
daarachter de familie we waren er allemaal
en dan nog alle vrienden, honderdvijftig in totaal
en we dansten en we zongen en iedereen deed mee
en iedereen was toeter
op het feeeeeeeeest van Dirk en Nees....


(wijs: land van Maas en Waal)

zaterdag, mei 20, 2006

BOÎTE AUX LETTRES CRAQUÉ

Hieronder een citaat uit de plaatselijke pers.....


Grand Vallée Vendredi 19 mai 2006. - Les habitants Hollandais d’un maison dans le Grand Vallee ont trouvé un petit oiseau avac douze œufs dans leurs boîte aux lettres. “C’est un grand surprise” dit madame Astrid Rutgers-Smit à notre journaliste. “En Hollande on dit: 'onze brievenbus is gekraakt' c'est joli mais reçevoir de la poste est dangereuse pour la famille oiseau!. C’est parceque nous avons mis un note pour le facteur.”

dinsdag, mei 16, 2006

Huis bijna af 2





Twee weken samen keihard gewerkt om in ieder geval binnen de puntjes op de i te zetten. We hebben hard gewerkt en we hebben zelfs moeder ingezet. Hierbij de resultaten:

maandag, mei 15, 2006

Een weekend buffelen met Ad en Hans



Doel was een grote slag te maken zodat het benedenhuis alleen nog hier en daar een likje verf hoefde te krijgen. Dat is aardig gelukt. De laatste grote klussen binnenshuis zijn dit weekend afgemaakt: vloer in de woonkamer geegaliseerd, deel van het plafond in de eetkamer stuken (door Ad met dubbele handicap!), nog een stel kastdeurtjes en het tegelen van de hal op de valreep...En nog een heleboel kleine klusjes en goede adviezen van deze vaklui.

HARRY I.M.


12 Mei 2006 hebben we hem in laten slapen. De twee weken voor zijn dood zijn niet echt een lijdensweg geweest voor Harry maar veel lol heeft ie ook niet gehad in Frankrijk. Dagen achtereen slapen op zolder. Dan weer beneden even wat eten en drinken. Als het warm was legden we hem buiten in de zon. De wond aan z'n oor genas niet. De hele linkerzijkant van z'n kop werd kaal en er zat een fors abces onderhuids.
Toen hebben we besloten dat het genoeg was. De dierenarts in Brunehamel kende Harry van eerdere bezoeken. Eerst kreeg hij een slaapmiddel. Na een paar minuten viel hij, na nog 2x likjes over zijn linkervoorpoot in slaap. Ik heb hem steeds geaaid en hij bleef steeds heel rustig. Toen hij het spuitje in zijn hartje kreeg was het direct voorbij.
Naast Bolle hebben we hem onder de eik achter in de tuin begraven.