zaterdag, december 10, 2005

Hout, kolen, olie, gas en electra

Houtvuur is mooi

's Winters is het koud. De Grand Vallee ligt op een hoogte van ca 250 meter. Er is net even meer landklimaat dan in de randstad. Samen maakt het dat het kouder is dan in Nederland, vooral 's nachts.
Er is een groot verschil in kosten tussen de verschillende brandstoffen: hout is het goedkoopst het is er voldoende en als het uit de tuin komt is het zelfs gratis. Kolen zijn iets duurder: een mud (=50kg) kost ongeveer 16 a 20 euro. Petroleum is ongeveer 1,3 x de prijs van kolen. Gas is weerd veel duurder vooral in flessen. Electra is in Frankrijk relatief goedkoop (kernenergie) maar toch nog 3 x zo duur als kolen als je het omrekend. In het bovenhuis stoken we hout en kolen. Nadelen: veel werk, ingewikkelde procedure en veel stof in huis. Voor het warme water hebben we een gasgeiser. Zelf denken we dat kolen voor onze oude dag minder geschikt zijn.
In het benedenhuis hebben we gekozen voor hout, (stook)olie en electra (boiler). Omdat het huis veel verschillende gebruikers zal kennen kan het niet te ingewikkeld zijn.
Hierboven ons RAYBURN kolenfornuis