woensdag, mei 31, 2006

Geheimen van de Grand Vallee (2)

vroeger
in september in het eerste deel van deze bijdrage beschreef ik hoe de pruimenoogst in z'n werk gaat, Een paar weken geleden is de volgende stap in het productieproces gezet nl. het destilleren. De hele winter hebben de tonnen in de schuur staan wachten: eens per maand met een stok roeren werd uiteindelijk vergeten.
De volgende actie is met de tonnen in de auto naar de "lambiek" in ons geval "le destillateur artisan" een paar dorpen verderop. In tegenstelling tot het eindproduct is het vervoer van tonnen met pruimewijn niet verboden!
Het destilleren is simpel: de tonnen worden geleegd in een vat dat verhit wordt nadat het is gesloten. Bij 72 graden verdampt de eerste (giftige) alcohol. Daarna stijgt de temperatuur tot 78 graden waarna de alcohol verdampt. De damp wordt afgekoeld in een afvoerbuis waarna de alcohol wordt opgevangen. Het percentage is nu ongeveer 70%. Na verdunning blijft eau de vie van pruimen over. Deze "goût" is de drank die we mee naar huis smokkelen. De oogst dit jaar was zo'n 30 liter! Kom eens langs om te proeven....

thans
foto's: Yourie

1 opmerking:

Anoniem zei

hoi,hoi