maandag, september 05, 2005

Geheimen van de Grand Vallee (1)

Van een van de producten van de GV vind je het label onder in deze blogspot. Deze bijdrage gaat over de noeste arbeid die voorafgaat aan de inname!
In de tweede helft van augustus is opeens de hele voorraad Reine Claudes van zo'n 400 a 500 kilo rijp. Dat betekent dus iedere ochtend op de knieen door de tuin. De gave exemplaren worden omgezet in groene jam; de gekneusde en halfverrotte gaan samen met zo'n 10 kilo suiker in de ton van zo'n 120 liter! De natuur zorgt ervoor dat de smurrie omgezet wordt in een soort pruimenwijn, het hele najaar moet daar wekelijks in geroerd en gestampt worden. Vroeger gebeurde dat met de blote voet; tegenwoordig met een dikke stamper. In november wordt het vat afgesloten en in het voorjaar gaat het hele vat naar de 'distillateur artisane'; ook wel lambiek genoemd. Over wat zich daarover afspeelt in een later bijdrage meer. Als je op de titel van dit hoofdstuk klikt krijg je interessante info over het onderwerp!

Geen opmerkingen: